Itsepalvelukirppis

  • By Nina
  • 12 Aug, 2022

Itsepalvelukirppis tarjoaa löytöjä

Itsepalvelukirppis aarreaittana

Kirpputorit tai arkisemmin kirppikset ovat mahtavia paikkoja vanhoista tavaroista kiinnostuneille. Useimmin kirppikset sisältävät paljon vaatteita, elokuvia, musiikkia, kirjoja, pelejä ja erinäisiä astioita, mutta kirppiksestä riippuen sieltä saattaa löytyä kaikkea huonekaluista taidemaalauksiin. Kirppislöytöjä on mahdoton tietää etukäteen, kun astelee liikkeeseen sisään, ja juuri se tekee kirppisten koluamisesta ainaisen kutkuttavaa. Sieltä saattaa yhtäkkiä ilmestyä juuri se vinyyli, josta olet pitkään haaveillut todella halvalla tai sitten koko paikka saattaa olla täynnä sinulle epäkiinnostavia tavaroita, joita muut ihmiset himoitsevat silmät kiiluen. Tämä lähtökohta tekee kirppiksistä niin kutkuttavan ja toimivan kiertokulun; se tavara, joka on sinulle rihkamaa, on toiselle suuri aarre, josta hän on aina haaveillut.

Yleisin kirppismuoto on itsepalvelukirppis. Siellä toiselle vanhentunut tavara löytää uuden rakastavan kodin, jossa sille on vielä käyttöä. On olemassa toisenlaisiakin kirppismuotoja, joissa palvellaan, mutta ne ovat yleisemmin jonkin organisaation alaisia.

Vanhentunut tavara kirpputorien riesana

Vaikka kirppisten idea onkin myydä vanhaa tavaraa ja löytää niille uusi omistaja, on eri asia myydä vanhaa ja vanhentunutta tavaraa. Moni haluaa vanhaa, niin kutsuttua retroa tavaraa, mutta karttavat vanhentuneen tavaran, joka jää kippiksille viemään pöytätilaa.

Vanhentuneen tavaran voi määritellä esimerkiksi tavaroina, joita kukaan ei halua, se on epähygieenistä käyttää käytettynä tai siitä on tullut jo monta uudempaa versiota, jonka vuoksi vanhempi verisio on niin paljon heikompi kuin uusi. Esimerkkejä epähygieenisistä tavaroista on muun muassa alushousut. Uuden version ylivoimaisuudesta hyvä esimerkki on urheilupelit, joita on kirppikset pullollaan.

Kirppisten hyvät puolet

Kirppiksillä on yhteiskunnallisesti merkittävä rooli. Ne vähentävät kaatopaikalle menevää roskaa. Kirppikset myös vähentävät uusien tuotteiden ostamista, jotka tietenkin kuormittavat ympäristöä enemmän kuin vanhan ostaminen. Kirpputorit auttavat myös keräilijöitä löytämään itselle rakkaat tuotteet ja saavuttamaan himoitun täydellisen kokoelman. Ne toimivat myös sosiaalisina paikkoina, sillä niitä on todella miellyttävä kiertää kaverin kanssa ja ihmetellä erinäisiä tuotteita.

Toki kirppiksillä on myös ongelmansa. Niitä on turhauttava kiertää, jos siellä on paljon ihmisiä kapeiden hyllyvälien takia. Riippuen myös kohteista mitä etsii, saattaa niiden osuminen kohdalle olla todella harvinaista ja joutuu kiertämään monta kirppistä ennen löytöään. Parhaat kirppislöydöt ovatkin harvinaisia, mutta sitäkin ilahduttavampia. Toki myös kirppislöydön eteen nähty vaiva nostattaa myös löydön arvoa löytäjän mielessä.

Itsepalvelukirppis on paras kirppismuoto

Itsepalvelukirppis on paras muoto siinä mielessä, että se vähentää kirppiksen ylläpitoon vaadittavia kustannuksia, joka taas alentaa pöytien viikkovuokran hintaan ja se puolestaan ajaa siihen, että yhä useampi ihminen on valmis tuomaan vanhat tarpeettomat tavaransa muiden ostettavaksi. Toki mitä useampi ihminen tuo tavaraa, sitä suurempaan osaan nousee kirpputorikategoria paskat kirppislöydöt. Tämä jo aikaisemmin käsittelemä aihe, jossa ihmiset tuovat myytäväksi tavaraa, joka ei kelpaa kenellekkään, vähentää hyvän tavaran tilaa kirppiksillä.

Koska kirppistavaran hyvyys on täysin subjektiivinen aihe, on vaikea määrittää paskoja kirppislöytöjä. Kuten koko kirppiksen idea siitä, että toisen rihkama on toisen aarre, kääntää aika lailla päälaelleen sen ajatuksen siitä, että jokin tuote olisi väärää tuoda kirppikselle myytäväksi. Toki poikkeuksena tähän mietteeseen kuuluvat vaaralliset, tauteja levittävät ja todella huonossa kunnossa olevat tuotteet.