Rompetori

  • By Nina
  • 18 Aug, 2021

Rompetori

Rompetori on mielenkiintoinen tapahtuma kaikille kirpputoreista kiinnostuneille miehille. Näillä toreilla onkin tarjolla hiukan järeämpää tavaraa, joten siellä kierrätetään moottoriajoneuvojen osista vaikkapa vanhoihin traktoreihin ja toisinaan on tarjolla myös käytettyjä rakennustarvikkeita. Tapahtuma kestää paikkakunnalla päivästä pariin aina kerrallaan. Torin lisäksi on muutakin ohjelmaa kuten esimerkiksi vanhojen autojen tai moottoripyörien näyttely. Näillä toreilla ei myydä vaatteita eikä astioita vaan ne on tarkoitettu vanhojen romppeiden myyjille.

Rompetori autotapahtuman yhteydessä

Mobilistien rompetori järjestetään vanhojen autojen tai moottoripyörien harrastajille. Moniin vanhoihin ajoneuvoihin ei ole saatavissa osia, joten niitä myyvät miehet miehille. Jos itse ei enää osia tarvitse, ne kannattaa ehdottomasti yrittää saada kiertoon toiselle alan harrastajalle. On monia auto- tai moottoripyörämerkkejä, joihin osia joutuisi erikseen teettämään tai etsimään ulkomailta. Myymällä tarpeettomat osat pois, saa hiukan rahaa, jolla puolestaan voi ostaa itselleen tarpeellisia osia.

Rompetoreja järjestetään usein auto- tai moottoripyörätapahtumien yhteydessä. Nämä tapahtumat kokoavat yhteen paljon alan harrastajia, mutta osa kävijöistä on pelkästään katselemassa, löytyykö torin puolelta jotakin mukavaa ja tarpeellista ostettavaa. Tavallisimmillaan romppeet ovat vanhojen autojen, traktoreiden, moottoripyörien sekä muiden koneiden osia. Niiden kierrättäminen onkin tietyllä tavalla ekologinen teko ja rompekaupassa voittajia ovat molemmat osapuolet.

Mobilistien rompetori on osien kierrätystä

Monelle saattaa kolarin jälkeen jäädä käyttökelvoton auto omalle pihalle ja niistä onkin irrotettavissa paljon osia, joita voi yrittää myydä pois. Samalla tavalla toimivat myös romuttamot, mutta kaikki kolariautot eivät päädy niiden suojiin. Rompetori antaa mahdollisuuden löytää osia ehkä jopa halvemmalla kuin romuttamolta. Ja toisaalta tällaisilla toreilla on myös sosiaalinen tilaus, sillä samanhenkisillä ihmisillä on paljon puhuttavaa sekä hyvä tilaisuus verkostoitua uusien tuttavuuksien kanssa.

Rompetori saatetaan toisinaan yhdistää myös jonkin yksittäisen kirppistapahtuman yhteyteen. Silloin voi myyntiin tuoda muutakin tavaraa kuin vain niin sanottua miesten rompetta. Kysymykseen tulevat myös huonekalut ja muut vastaavat tuotteet. Rakennustarvikkeet kuten kaakelit, vanhat ikkunat ja ovet sekä tiilet ovat suosittuja myyntiartikkeleja

Mikä rompetorissa viehättää?

Oikeastaan rompetorin paras idea on se, että ostaja voi katsoa etsimäänsä tuotetta eikä sitä tarvitse ostaa näkemättä pelkkien valokuvien perusteella. Tuotteen kunto tulee todettua omin silmin ja samassa näkee myös sen, onko se juuri sellainen, mitä etsii. Se tuo kaupankäyntiin tietynlaista turvallisuutta kuten Bitdefender Antivirus -ohjelma tietokoneen käyttäjälle. Ohjelman asennuksen jälkeen voi surffailla rauhassa huolettomammin eikä tarvitse stressata mahdollisista tietokoneviruksista.

Vaikka Marimekko onkin hyvin perinteinen suomalainen brändi, sen tuotteita ei rompetorilla ole tarjolla. Vaikka tämän brändi alta löytyy tyylikästä muotia ja designia sekä pitkät perinteet, sen tuotteet kuuluvat enemmän tavallisten kirpputorien henkareille kuin miehekkäiden rompetorien valikoimiin. Tosin kumpiakaan torimuotoja ei voi väheksyä.

Rompetori vai äijäkirppis?

Miehille tarkoitetut kirppikset ja rompetorit ovat syntyneet tarpeesta. Valtaosa miehistä toteaakin, että tavallisilta kirppiksiltä ei löydä mitään ostettavaa. Työkalukirppis tai millä nimellä ikinä näitä kutsutaankaan, voidaan kohdistaa huomattavasti paremmin miesväen suuntaan. Kirpputori tai rompetori, jossa myydään työkaluja, jo aiemmin mainittuja erilaisten koneen osia, polkupyöriä ja muita vastaavia, ovat enemmän miesten mieleen.

Miksi näitä tarvitaan? Monissa perheissä autotalli on täynnä tarpeetonta tavaraa eikä ole paikkaa, missä niitä voisi myydä. Netissä kauppaaminen on suhteellisen vaivalloista, koska jokainen tuote pitäisi kuvata monelta eri suunnalta ja silti niistä saattaa tulla paljon lisäkysymyksiä. Kirpputorilla niitä pääsee itse katsomaan.

Vaikka rompetori tai äijäkirppis onkin enemmän suunnattu miehille, sinne voi myös naisväki tulla ostoksille. Ne vain mielletään enemmän miesväelle suunnatuiksi ja näiden tarjonta on enemmän sitä, mikä miehiä kiinnostaa. Rompetorilta ja äijäkirppikseltä on turha kuitenkin etsiä astioita tai vaatteita paitsi, jos kysymyksessä on esimerkiksi niin sanotut moottoripyöräilijän ajokamppeet. Huonekaluja voi tuoda, mikäli ne on rakennettu tyylikkäästi auton osista.